Sunday, March 3, 2013

Scandinavian brands part 3 Finland

Mijn liefde voor mooi design deel ik graag met jullie. Ik ben gek op Scandinavisch design. Ze zijn daar in het noorden van Europa gewoon erg goed in het creëren van mooie producten. Vorige keer heb ik een aantal Zweedse merken besproken. Nu wil ik graag een aantal Finse merken uitlichten.

Op de webshop van 'The Finnish designshop" kan je prachtig scandinavisch design vinden. Na het lezen van de naam zou je verwachten alleen maar Finse merken te vinden maar er zijn ook een hoop andere Scandinavische merken te vinden.

Het eerste merk is een klassieker dat is gestart in 1949: Marimekko is bij velen bekend van de kinderlijk getekende bloemen dessins. Marimekko heeft al jaren een vernieuwende en vrolijke collectie kleding maar ook interieur en keuken spullen, tassen en accessoires. Je kan het meestal wel herkennen aan de felle kleuren in grote vlakken, abstracte dessins en het silhouet van de kleding is vaak ruimvallend.
check out the website
all pictures from Marimekko
Jalo Helsinki heeft een functioneel ontwerp gemaakt. Een beveiliging product in een mooi vormgegeven jasje. De Rookmelder van Jalo Helsinki is er in twee uitvoeringen: Kopu  een vierkant met afgeronde hoeken, zacht materiaal in 5 kleuren of chroom en Lento in de vorm van een grote vlieg met een grafisch dessin op z'n rug is er in 5 kleuren. ze zijn allemaal zeer gemakkelijk te bedienen en hebben dan ook niet voor niets de Reddot- design award gewonnen in 2011. Het is nog niet in Nederland te koop maar via the finnish designshop zijn ze te bestellen.

check out the website
pictures from Jalo and the finnish designshop

Last best is in dit merk helemaal het geval. Prachtig simpel design met een doel, duurzaam, subtiel kleurgebruik en prachtig vormgeven. Zoals echt Scandinavisch design hoort te zijn. 
Een gordijn dat bestaat uit losse elementen die je in elkaar haakt waardoor er een prachtig patroon ontstaat. Het is ook zeer goed bruikbaar als een hangende roomdevider in de uitvoering flake en flower.
De carpetten met mooie strepen in basics met een accent kleur zijn gemaakt van papier garen. ze zijn strak van vorm en geven toch een subtiele kleurboost. 
Van papier garen hebben ze ook prachtig open gebreide plaids gemaakt die iets weg hebben van een visnet en prachtig staan over het bed.
Een geweldige vinding vind ik de gestoffeerde panelen in diverse maten die als kunst object prachtig in huis staan maar tevens de akoestiek verbeteren. 


check out the website
all pictures from woodnotes

English summary
Today I will share with you a few great Finnish brands. The first one is a classic, you like it or not because it is quite outstanding. Marimekko has started in the late 1940's (1949) with patterned fabric for clothing but nowadays has lots of other collections. Bright colours and large abstract patterns are Marimekko's signature.

Some other great Finnish design comes from Jalo Helsinki. They decided to create a functional product that is goodlooking. The smoke alarms they created are in 2 shapes Kopu a square with rounded corners and a soft coating in 5 colours or chrome and Lento is shaped like a big fly with a graphic pattern and also available in 5 colours. They are all easy to use and just look much better that the ordinary smoke alarm.

Woodnotes creates beautiful design that is useful and Scandinavian pretty. A curtain/roomdevider made out of Flakes or Flowers. When put together they will create a perfect pattern and can be made in any size you like. They used paper yarn for nice striped carpets and plaids. And created fabric covered pannels which look great as colour blocking art and will help to create the best acoustics in the room.

So that's what makes me happy....

No comments:

Post a Comment