Saturday, May 16, 2015

Salad with green tea dressing..

Follow my blog with Bloglovin
Gisteren heb ik een heerlijke salade gemaakt van wat over gebleven groenten en mijn eerste oogst uit onze moestuin. Ik was al heel blij verrast toen ik zag dat ik een paar mooie radijsjes zag staan. Ze waren klaar om te eten en zagen er smakelijk uit. Het resultaat was goed, misschien is de salade nog wel lekkerder als je ook wat pittenmix toevoegd of zachte geitenkaas (maar dat is bijna overal lekker bij).

Mijn Instagram volgers hebben de foto's al gezien, maar nu het recept.

Recept voor twee
Salade:
sap van een halve citroen
1/2 rode uit
1 mei knolletje
1/2 komkommer
een handje vol radijsjes
een handje vol tasty tom tomaatjes of cherry tomaatjes
100 gram bimi maar broccoli kan ook
150 gram spinazie
(evt. wat geroosterde pittenmix)

Maak eerst alle groente goed schoon. Stoom de bimi en het knolletje 8 minuten. Ondertussen snijd je de ui fijn en giet je hier het citroensap over heen en een snuf zout. Laat even intrekken. Spoel de ui af met wat koud water en giet het af. Als de groenten gestoomd zijn kan je ze laten afkoelen in ijskoud water en dan drogen op een snijplank. Snij de tomaatjes en radijsjes in tweeën en doe dat ook met de bimi (in de lengte is mooier). Snijd het mei knolletje en komkommer in dunne plakjes. Doe de spinazie in de slakom en voeg alle ingrediënten toe, mix goed door elkaar  en voeg wat dressing toe. 
English summay:
Yesterday I made a great salad from left overs and my first harvest from our garden. I had a few cherry tomatoes, some spinache, bimi, cucumber and a turnip. I found out that our garden already gave a few tasty radishes so I added them too. The results were great, it might be tastier if you also add some pumpkinseeds or pinenuts.

My Instagram followers might have seen the pictures already but here is the recipe.

Recipe for two
Salad:
juice of 1/2 lemon
1/2 red onion
1 turnip
1/2 cucumber
a hand full of radishes
a hand full of cherry tomatoes
100 grams of bimi (you can also use broccoli)
150 grams of spinach
(extra add some toasted pinenuts and pumpkinseeds)

First clean all the veggies and steam the bimi and turnip for 8 minutes. Cut the onion in very thin slices and toss it in the bowl with the lemon juice and a pinch of salt. Meanwhile you can cut the tomatoes and radishes in half (leave them on you choppingboard). Let the steamed veggies cool down in some cold water and dry on a chopping board. Rinse the onion with some water and put it in a strainer, then out back in the bowl. (the onion is now more tender in taste and structure). Cut the bimi in half and the turnip and cucumber in small slices. Mix it all together with the spinach and add the dressing.

Dressing: (made in advance, the green tea has to infuse a few weeks)
a large (Mason)jar
300 ml of olive oil
3 table spoons of green tea ( I used a green tea, lemon and ginger mix)
juice of two lemons

Add all the ingredients to the jar, close the lot and shake well. Let the flavors infuse in the oil. You only need to sprinkle a table spoon or two over the salad for a great taste.


No comments:

Post a Comment