Sunday, February 2, 2014

Cookies & tea...

Wat is er leuker dan op een druilerige dag koekjes te bakken? Koekjes bakken, en op de bank met je favoriete boek of tijdschrift opeten tijdens het genot van een vers gezet kopje thee!

Eerst even kijken wat voor ingrediënten ik in huis heb... Ja, het worden chocolatechip koekjes met stukjes fudge.

Het perfecte kopje thee is voor mij geen zwarte thee maar groene, witte of jasmijn thee. En het liefst verse. Ik heb in Thailand prachtige theebollen gekocht die bij contact met heet water langzaam een subtiele smaak afgeven en ontpoppen tot een prachtige bloem. Presenteer de theebloem in een glazen theepot of geef iedereen een eigen bloem in een kopje en schenk daar het hete water bij.

Wat heb je nodig voor een grote bak van deze heerlijke koekjes:

550 gr. bloem
180 gr. basterd suiker wit of bruin
25 gr. bakpoeder
180 gr. kristalsuiker
2 tl. vanille extract
10 gr. zout
250 gr. boter (ik heb gekozen voor kokos olie omdat dit gezonder is)
300 gr. pure chocolade in grove stukken gehakt
100 gr. fudge in stukjes gehakt
2 eieren

Verwarm de oven voor op 190 graden C.Mix de suiker door de boter heen met de eieren tot het een gladde massa is. Mix de bloem, zout en bakpoeder door elkaar en voeg langzaam toe aan het boter/suiker mengsel. Kneed door elkaar tot goed gemengd. Als het deeg mooi glad is voeg je de chocolade en fudge toe. Kneed dit weer goed door elkaar. Het is praktisch om het kneden aan een mixer over te laten aangezien de chocolade dan niet meteen smelt.

Maak kleine bolletjes en druk deze een beetje plat op een bakblik met bakpapier. zorg dat je ruimte houd van ongeveer 2 cm rondom de koekjes.

Bak de koekjes ongeveer 12 minuten (kijk even of ze niet te donker worden 8 minuten is ook goed) in de voorverwarmde oven van 190 graden Celsius.

Zodra ze zijn afgekoeld op een rooster is het tijd om te smullen!





English summary:

Imagine a rainy winter day, what to do? How about baking cookies? And when they are finished eat them laying on the couch with a fresh cup of tea and a good book or magazine.



First I check what ingredients I have at home... Yes, there will be chocolate-chip cookies with tiny pieces of fudge in them. 


For me the perfect cup of tea is not black tea with milk but green tea, jasmin or white tea. And no prefabricated teabags please! At least not today. I have bought those beautiful teaflowers when I was in Thailand. They are not only pretty to look at, but also have a subtile taste. Put one teaflower in a glass teapot or give everybody their own cup with teaflower and poor water when they run dry. Pretty and delicious.

What ingredients do you need for those lovely cookies:

550 gr. plain flower
180 gr. caster sugar white or brown
25 gr. baking powder
180 gr. sugar
10 gr. salt
2 tsp. vanilla flavor.
250 gr. butter (I choose to use coconut oil, which is healthier than butter)
300 gr. dark chocolate chopped in chunks
100 gr. fudge chopped in small chunks
2 eggs

Preheat the oven on 190 degrees C.
Mix the sugar, butter and eggs to a smooth mixture. Mix the flower, bakingpowder, salt and add slowly to the sugar/butter mixture.  
Knead the doh till smooth and add the chocolate and fudge chunks. It is best to use a kitchen aid to knead the doh because you don't want the chocolate to melt in you hands.

Make little balls and flatten them on a with baking-paper lined baking-tray. Make sure that there is enough room between the cookies (about 2 cm) because they will expand a little. 

Bake the cookies in the preheated oven for about 12 minutes max. depending on the darkness of the cookie 8 minutes can be long enough.

Let them cool down on a griddle and it's time for cookies and tea! 

No comments:

Post a Comment