Thursday, June 6, 2013

Cinnamon rolls...

Ik heb een heerlijk recept gevonden op 24 Kitchen. Voor wie van koken houd en nog niet bekend is met 24 kitchen: Chef Rudolph van Veen heeft deze tv zender opgericht met 24 uur per dag allerlei kook programma's van diverse chef's.

Het recept voor Zweedse kaneel bollen komt van het programma "the taste of life travel"

Het recept vind je via onderstaande link (met bijpassend filmpje met uitleg). Erg lekker voor een groot feestelijk ontbijt.

De kaneel bollen liggen wel zwaar op de maag dus ik raad aan om met de in het recept genoemde ingrediënten meer dan 10 bollen te maken. Als je 12/14 bollen maakt zijn ze groot zat als lekkere snack bij de koffie of ontbijt. Als je voor het deeg 100 gram en voor de vulling 120 gram suiker gebruikt is dit zoet genoeg want er gaat ook nog suiker over.

Geniet ervan!

klik hier voor het recept


English summary: The Dutch food channel 24 kitchen has 24 hours of cooking shows. I've found a great recipe for cinnamon rolls and they are delicious. The recipe is inspired by the Swedish cinnamon rolls and chef Rudolph van Veen wrote it down for us to bake.

I tried it and loved it.

So here it is:

Ingredients for 12/14 rolls
filling
150g almonds
150g sugar (I used 120g)
100g butter
8 tea sp cinnamon powder
4  table sp water

dough
500 ml milk
150g butter
12g drie yeast
1 tea sp salt
120g sugar (I used 100g)
1 tea sp cardamom
850g flower

1 egg for topping
sugar for topping

Filling: chop almonds in food processor till very fine and mix with sugar, butter, cinnamon and water till soft doh. Dough: slowly heat the milk and butter until melted and mix it with the rest of the ingredients for the dough. When mixed knead to a smooth dough. Put it in a bowl covered with plastic wrap and leave it there in a warm spot to rise for 30 minutes. Roll out dough until it is about 4mm thick. (make sure it is square shaped) Cover half of the dough with the filling and fold the other half over. The filling is in between the dough layers. Cut 12/14 long pieces and roll it around your hand to make a roll. Put it on a baking tray and leave them there to rise for 20 minutes. Mix the egg and gently brush the rolls with the egg. Then add some sugar and bake the rolls for about 15/20 minute until golden in a pre heat oven on 200 degrees C.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment